Manastirea din Padurea cea Mare de la Bolintin

taberecusuflet-0448In vremea lui Basarab I (1310 – 1352), la marginea „Padurii celei Mari de la Bolintin”, hrisoavele vremii povestesc despre o falnica manastire – una dintre cele mai vechi din Tara Romaneasca!
Manastirea cu hramul Buna Vestire din Padurea cea Mare de la Bolintin a stat la rascruce de drumuri si vremuri, ca sfant lacas de inchinaciune. Intr-un manuscris gasit aflat la Muntele Athos, apare numele Manastirii de la Bolintin in timpul domnitorului Basarab I, fiind chiar una din locasele de cult importante din aceea vreme in Tara Romaneasca.
Pilea Logofatu, un boier din vremea lui Mircea cel Batran, reface Manastirea, apoi domonitorii Tarii Romanesti, printre care Vlad Tepes, Neagoe Basarab sau Mihai Viteazu, ofera danii importante, asezand Manastirea de la Bolintin in randul manastirilor de vaza ale Tarii Romanesti. Locasul de cult dispare la mijlocul secolului al XVIII-lea, probabil, ars de turci pana în temelii. Cercetările istorice făcute de Nicolae Iorga şi Ion Ionaşcu nu au putut stabili poziţia exacta, neexistând nici o urma a vechii asezari monahale.

In 2004, Manastirea de la Bolintin a fost zidita din nou, iar in 2010 a fost imbogatita cu un dar de mare pret, o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie al Eginei.

Manastirea se inalta intr-un loc binecuvantat, la marginea padurii Bolintin. In fiecare toamna o vizitam, cu ocazia unei Ture Velo pe Drumul Romanilor.

Foto: Tabere cu Suflet

18 gânduri despre „Manastirea din Padurea cea Mare de la Bolintin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s