Orlova Chuka

TabereCuSuflet0025Una dintre cele mai mari si mai interesante pesteri din Rezervatia naturala Rusenski Lom este Orlova Chuka sau Cuibul de Vulturi cum mai este cunoscuta. Situata la o inaltime de 40 m deasupra Canionului Negru, este a doua ca marime din Bulgaria! Se spune ca a fost descoperita de catre un cioban care, in zi de vara, a observat ca oile trag la odihna mereu în același loc. Apropiindu-se, a simtit printre stanci un curent de aer răcoros. Înlăturând câteva pietre, a descoperit minunata pestera! 

Pestera este situată pe malul stâng al râului Cherni Lom (Lomul Negru), la altitudinea de 170 m. A fost descoperita in anul 1941 si, de atunci, a fost explorata in mai multe randuri.  Expediţiile speologice au evidentiat 7 niveluri de dezvoltare, peste 15000 metri de galerii subterane! In galeria principala au fost descoperite urme de animale, de unelte, bucăţi de ceramică şi alte obiecte care datează de acum 40.000 de ani. A fost formată din calcare ce dateaza din sfarsitul Pliocenului şi al Cuaternarului ca rezultat al procesului carstic.

In 1977, Orchestra Filarmonicii din Ruse a susţinut un concert aici. Ghidul nostru plin de viata, a tinut sa ne demonstreze rezonanţa perfectă a pesterii, cantand la diferite instrumente, inclusiv la stalagmite si stalactite:) A fost un adevarat spectacol, in timpul caruia ne-a aratat diferite stalactite cu forme si nume care mai de care mai interesante: “Cei 10 soldaţi”  , “Pădurea fără frunze”,  “Alba ca zapada”, “Dinozaurul”, “Rechinul”, “Elefantul” sau „Alibaba si cei 40 de hoti”.

Peştera este habitatul a 5000 de specii diferite de lilieci. Incepand din noiembrie si pana in aprilie liliecii hiberneaza, motiv pentru care pestera nu se viziteaza in aceasta perioada.

Iata cateva poze si filme din pestera Orlova Chuka:

 

Foto & Camera: Tabere cu Suflet, Demi Tipa
Muzica: DJ (Norbi) Azteca & Ghid Orlova Chuka

Publicitate

21 de gânduri despre „Orlova Chuka

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s