Templul Ursitelor

taberecusuflet-214In inima tarii, la Sinca Veche, se afla o bisericuta sapata in stanca despre care se crede ca este unul dintre cele mai vechi lacase de cult din Romania! Se spune ca are nu mai putin de 7000 de ani vechime! Este un loc plin de mistere, numit de localnicii Templul Ursitelor sau Templul Dorintelor

Se presupune că aici, la Sinca Veche, ar fi existat o reprezentare cultică precreştină, închinată zeului Zamolxe. Acest fapt se probează prin structura geologică a stâncilor, care a fost prelucrata de oameni, încă din neolitic. Terasa dealului Plesu, pe care se afla biserica rupestra, domină întreagă campie a Făgăraşului, un alt argument pentru ridicarea de templu închinat zeităţii dacice, care se făceau pe inaltimile scăldate de soare. Pe una dintre terasele sudice ale Dealului Pleşu se afla o aşezare dacica din secolele IV-III i.H.

Religia dacilor era monoteista si, odata cu venirea crestinismului, locuitorii zonei imbratiseaza cu usurinta noua religie, iar templul se transforma in biserica. Urmasii dacilor au săpat cu dalta şi ciocanul, in stanca, o bisericuta cu doua altare.
In sec XVIII, documentele mentioneaza un mic grup de calugari, care slujeau la biserica rupestra.

Langa biserica rupestra s-a construit un schit modern, intr-un stil aparte, doarte frumos. Tot aici se mai gasesc cateva casute din fibra de sticla, rupte parca din filmul Hobbit, precum si un zid megalitic, pe care noi l-am numit Cetatea Uriasilor.

Multe comori se ascund la Şinca veche, unele se pot vedea cu ochiul liber, altele aşteaptă răbdătoare să se scuture praful veacurilor de pe ele. Se spune ca este aici o poarta spre alta lume. Unii sustin chiar ca templul a fost construit de o civilizatie superioara noua, iar locul pe unde aterizau si decolau era turnul clopotnita, care are o spirala ciudata.
Intr-unul dintre altare sunt scrijelita pe perete mai multe simboluri universale: steaua lui David, Yin si Yang, precum si chipul din profil al unui om cu barba, probabil Zamolxes.

Se spuna ca noaptea se pot auzi corul ingerilor si ca cine se roaga la altarul de sub turla cu spirala, daca este bolnav se va face bine si isi va vedea toate dorintele implinite!
Cert este ca aici este o energie speciala si multi spun ca nu obosesc si ca se simt mai bine aici.

Incheiem cu cuvintele Mariei Bagiu, care descriu cum nu se poate mai bine miracolul de la Sinca Veche:
„Unii oameni îşi poartă paşii prin acest ţinut mânaţi de dorinţa să aşezarea dacică din secolele IV-III î.Hr sau altarele ortodoxe săpate în piatra. Unii vizitatori simt chemarea credinţei, alţii pe-a istoriei şi arheologiei…
Fiecăruia Şinca Veche îi poate dezvălui ceva dintru ale sale. Întreg ţinutul te compleşeşte cu mulţimea impresiilor şi sufletul omului însetat de Dumnezeu nu poate rămâne insensibil la glasul tainic al acestor locuri.”

Articol din categoria Scoala Tabere cu Suflet

Foto: Tabere cu Suflet

4 gânduri despre „Templul Ursitelor

Lasă un comentariu