Biserica din Grota

namaiestiManastirea Namaiesti este o bisericuta sapata in stanca, atat de veche incat se spune ca aici s-ar fi adapostit Apostolul Andrei. La plecare ar fi lasat o Icoana care se mai afla inca pe peretii bisericii rupestre si care indeplineste toate dorintele celor care se roaga cu inima curata!


Manastirea Namaiesti este asezata langa alte doua  monumente rupestre renumite – Cetatuia si Corbii de Piatra din judetul Arges. Interesant este ca daca am uni cele trei manastiri, am obtine un triunghi echilateral cu latura de 20 de km!

Cea mai veche mentiune a Manastirii Namaiestia dateaza din anul 1503, insa se spune ca ea exista inca din vremea lui Negru Voda. Cert este ca date exacte in legatura cu intemeierea manastirii si a bisericii sapata in piatra nu se cunosc.

Legendele ne povesteste despre un ctitor anonim al bisericii. Se zice ca un cioban, ajungand la stanca in care a fost apoi sapata biserica, a facut popas. Ramanand cu oile peste noapte, i s-a aratat in vis Maica Domnului care i-a spus: “Scoala-te, sapa sub tine si vei gasi o icoana intr-o bisericuta de piatra. Aici vei face tu biserica in cinstea si slava Intrarii in biserica a Fecioarei Maria, izvor de viata si de tamaduire”. Trezindu-se din vis ciobanul, incepu sa sape cu ravna si, dupa trei zile si trei nopti, a dat de o bisericuta de piatra, in forma de pestera, cu mai multe icoane. Legenda spune ca icoana visata de cioban este chiar aceea care se afla inca astazi, in biserica.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Namaiesti este considerata una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara ci si din intreaga crestinatate. Se spune ca a fost zugravita de Sfantul Evanghelist Luca.

O alta legenda spune ca icoana a fost adusa de Sfantul Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, oprindu-se in dreptul unei grote unde se zicea ca ar trai un sfant pagan. In dorinta de a-l crestina pe acesta, Sfantul Apostol Andrei ar fi intrat in grota, dar negasind pe nimeni ar fi spus: “Nemo est” (Nu este nimeni). De aici a aparut numele de Namaiesti. A lasat insa icoana in aceasta grota, in partea de nord, aproximativ in acelasi loc in care se afla acum in biserica manastirii.

Sursa: crestinortodox. ro