Comorile Sonei

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuna aceasta am fost la Sona, atrasi de misterioasele movile despre care se spune ca ascund comorile Uriasilor. Aici am descoperit insa o alta comoara – casa unui pictor plin de farmec!

Sona este un sat situat pe o terasa deasupra Oltului, nu departe de Cetatea Fagarasului. Se spune ca sasii i-au dat numele de Schöna, adica Frumos in limba lor, datorita dealurilor frumoase si a privelistii incantatoare ce se deschide spre Muntii Fagaras!  Mai tarziu, sasii s-au certat insa cu romanii, si au plecat in alta parte, unde au infiintat un alt sat cu acelasi nume.

La marginea satului sunt 8 piramide misterioase, numite de localnici Guruieti! Au fost mediatizate destul de mult in ultimul timp, insa, cu toate acestea, in fara de cateva legende, nu se stie mare lucru despre ele.

O legenda spune ca din terenul mlǎştinos situat în apropierea guruieţelor, un balaur mare a ieşit şi a scuipat pǎmânt, creând movilele care se observǎ astǎzi.
O altǎ legenda spune cǎ “in urmă cu mulţi ani acest ţinut ar fi fost stăpânit de o prinţesă pe nume Şona. Într-o zi regatul ei a fost atacat de nişte uriaşi care au venit de peste munţii Făgăraşi. Uriaşii au trecut prin apa Oltului. Ajunşi în acest loc şi-au scuturat noroiul de pe picioare, iar bucăţile de pământ depus sunt de fapt aceste movile.”
Se mai spune si cǎ guruieţele ar fi fost fǎcute de turci. În drum spre luptele cu austriecii, treceau pe aici şi îşi lǎsau din turbane pǎmântul cǎrat de acasǎ.
Se mai spune ca o lama de ras asezata la o treime de baza se ascute singura, apa capata proprietati curative, iar carnea nu intra in putrefactie.

Guruietii aduc aminte de tumulii in care tracii obişnuiau sǎ-şi îngroape cǎpeteniile, împreunǎ cu podoabe valoroase. Acest lucru a atras atentia cautatorilor de comori, mai ales ca in apropiere se afla un pisc numit „La Comoara”.
Cu toate acestea, nici ei si nici arheologii nu au reusit sa le descifreze misterul.

Satul mai are o comoara insa. Aici se afla casa lui Stefan Caltia, unul dintre cei mai apreciati pictori contemporani romani. De origine din Sona, tablourile sale sunt expuse in cele mai renumite galerii din lume. Am avut marele noroc sa il avem ghid chiar pe dansul, asa ca satul a capatat noi culori si dimensiuni:)

Foto: Radu Savin & Demi Tipa

Lasă un comentariu