Lacul Snagov

NuferiLa 30 de kilometri de capitala se afla Lacul  Snagov – o rezervatie naturala si un bine cunoscut loc de refugiu in zilele de vara pentru bucuresteni. Putini cunosc insa adevarata valoare a acestui loc!

TabereCuSuflet.0173Lacul Snagov este cel mai important lac din Câmpia Română. Are o suprafaţă de 600 de hectare, o lungime de 16 kilometri si o adâncime de 9 metri, fiind cel mai adânc din Câmpia Română.

Rezervatia naturala Lacul Snagov cuprinde zona umeda, in care traiesc o varietate de specii, si ca loc de odihna pe culoarul pasarilor migratoare. In lac se gasesc 16 specii de pesti: oblete, bălos, plătică, crap, rosioară, caras, lin, caracudă, ţipar, biban-soare, stiucă, somn, salău şi doua specii de guvizi.
Pe malurile lacului se gasesc cateva specii valoroase de plante, cum ar fi Nufarul alb (Nymphaea Alba), Nufarul galben (Nuphar luteum), Lotusul Indian (Nelumbo nucifera) numit si Nufarul roz, introdus pe cale artificiala. In afara speciilor de nufar si lotus, se mai gasesc doua specii de plante carnivore, Ostratel (Urtilucularia vulgaria) si Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa). Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei ajungand chiar la grosimi de 1,5 m.

Aldrovanda vesiculosa este o planta carnivora acvatica fascinanta, fara radacina, care se hraneste in general cu vertebrate mici. Capcana sa este alcatuita din doi lobi care se inchid in mai putin de 10 miliscunde!

Frunzele nufarului alb apar la suprafata apei primavara, au forma ovala si pot ajunge pana la 30-40 cm diametru. Florile albe isi desfac petalele la primele ore ale diminetii, imprastiind un parfum imbatator. Lotusul Indian se prezinta ca o tufa cu frunze foarte mari, a carui floare este tinuta deasupra apei de un peduncul puternic. Cand incep sa se deschida florile au forma globuloasa, iar mai apoi, cand se deschid complet, lasa sa se intrevada staminele centrale. Ihtiofauna Lacului Snagov cuprinde exemplare de biban, somn, crap, platica.

taberecusuflet-1304 Padurea Snagov se intinde pe malul vestic si pe cel estic al Lacului Sbagov. Este un rest al codrilor Vlasiei, ce acopereau odinioara întreaga Câmpie Română. O parte din aceasta padure a fost amenajată sub forma de parc, cu numeroase alei asfaltate sau acoperite cu pietris ce se strecoară pe sub arbori umbrosi vara si plini de culoare toamna.

Vegetația forestieră este constituită din arbori și arbusti cu specii de stejar (Quercus robur), tei pucios (Tilia cordata), cer (Quercus cerris), alun (Corylus avellana), lemn câinesc (Ligustrum vulgare), cătină albă (Hippophaë rhamnoides L) sau Soc (Sambucus L.). La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe specii floristice, printre care: crin de pădure (Lilium martagon), drobiță (Genista tinctoria), brândușă de toamnă (Colchicum autumnale), lăcrămioară (Convallaria majalis), ghiocel (Galanthus L.) fragi de pădure (Fragaria vesca), pojarniță (Hypericum perforatum), firuță (Poa pratensis), mărgelușe (Lithospermum purpurocaeruleum), brebenei (Corydalis pumila) sau păștiță (Anemone nemorosa).

Pe malul lacului se afla un sit arheologic, unde s-au descoperit piese ceramice, morminte si mai multe bordeie din vremea dacilor liberi! In Tura Velo de la Snagov se traverseaza acest sit.

ManastireaSnagov1Mănăstirea Snagov, cunoscuta și sub denumirea de Mănăstirea lui Vlad Țepeș, este situata pe o mica insula din partea de Nord a Lacului Snagov. Vechi centru de spiritualitate și cultura ortodoxa, el dăinuie pe temeliile unei vechi așezări dacice.

În urma cercetărilor arheologice din 1933, a reiesit ca o prima așezare monahală a existat aici în secolul al XI-lea, care, fiind din lemn, a ars. Prima atestare documentara scrisa, referitoare la aceasta mănăstire, datează din a doua jumătate a sec. al XIV–lea, din timpul domniilor lui Dan I (1383-1386) și Mircea cel Bătrân (1386-1418). În anul 1453 Vladislav al II- lea zidește un paraclis cu hramul „Buna Vestire”, scufundat în jurul anului 1600, ale cărui uși împărătești se păstrează la Muzeul Național de Arta. În jurul anului 1456 Vlad Țepeș, dispune construirea unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători și tâlhari și a unui tunel de refugiu pe sub apa, care exista și astăzi.

Pe locul acesta, încărcat de mister și bântuit de sufletele celor uciși, se înălța biserica actuala zidita de Neagoe Basarab la 1521. Biserica a suferit mari refaceri in timpul domniei lui Mircea Ciobanu. Pridvorul a fost transformat in pronaos, prin zidirea spatiilor dintre coloane, la jumătatea sec. XVI. Biserica a fost pictata in timpul domniei lui Petru Schiopul in 1563 de Dobromir cel Tanar. Aceasta pictura este pastrata doar in pronaos. In naos si altar, actuala pictura este facuta, in 1815, de Gheorghe Zugravul.

Biserica a fost folosita ca necropola domneasca, astfel se mai pastreaza pietrele de mormant ale unor dregatori decapitati pentru tradare sau calugariti cu forta pentru acelasi motiv ca: Dragomir Postelnicul, Stoica Logofatul, Parvu Vornicul, Ioan Calugarul, Serafim Mitropolitul.

In naos, in fata usilor imparatesti, se afla lespedea funerara a voievodului Vlad Tepes, ucis in 1476 in padurea din preajma Baltenilor. Tot aici, si-a gasit sfarsitul, in decembrie 1662, si batranul postelnic Constantin Cantacuzino.

Manastirea s-a afirmat ca un centru panortodox prin sprijinul domnului Matei Basarab, care a instalat o tipografie in 1643. Apogeul cultural a fost atins in timpul lui Constantin Brancoveanu, cand staret al manastirii este Antim Ivireanul (1694-1705), devenit mai tarziu mitropolit al Tarii Romanesti. El a tiparit carti bisericesti in limbile romana, greaca, araba, slavona si gruzina, care au dus faima mesterilor de la Snagov in Grecia, Asia Mica si Egipt.

teamxpert-0048Tura Velo si cu Caiacele din Rezervatia naturala Snagov este una dintre cele mai diverse si mai frumoase Ture Tabere cu Suflet. Traseul de bicicleta traverseaza o plantatie de vita de vie, unduind printre butasii incarcati, apoi trece pe langa o ferma in care putem vedea gaste, rate, chiar si lebede, dupa care se afunda in padure.

TabereCuSuflet0083La capatul turei ne urcam in caiace, pentru o plimbare prin Rezervatia de Nuferi. Se merge in caiace sit on top de 2 sau 3 persoane, pe un brat ingust, deosebit de frumos al lacului, printre nuferi multicolori si rate salbatice, fiind o reala bucurie pentru trup, minte si spirit:)
Plimbarea se desfasoara in conditii de securitate, in caiace sit on top de 3 persoane. Lansarea la apa se face de pe un pontonul plutitor, cu garda la suprafata apei constanta si dotat cu lansatoare la apa cu role. Acest lucru ofera confort si siguranta pentru incepatori, datorita asezarii in caiac direct de pe ponton.

Foto: TeamXpert & TabereCuSuflet & Paul Hruban

 

Publicitate

34 de gânduri despre „Lacul Snagov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s