Monumente din Valea Lomului II

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPolomie, cum mai este cunoscuta regiunea Vaii LomuluiĀ si a afluentilor sai, este o zona atat de bogata in lucruri minunate, incat ne-ar trebui un site intreg pentru a le cuprinde pe toate:) In acest al doilea articol, ne propunem sa acoperim monumentele descoperite in Canionul Mali Lom!

Rezervatia Mali Lom
TabereCuSuflet0154Rezervatia Naturala Mali Lom (Mali Lom) face parte din Polomie, cum mai este denumita Valea Lomului cu afluentii sai. Cuprinde stancariile si zona limitrofa dintre satele Nisovo si Svalenik. Lomul mic este un afluent al Lomului Alb, care la randul sau se varsa in Rusenski Lom. Aici se gaseascĀ numeroase terase, pesteri si alte formatiuni carstice, precum si 3 manastiri rupestre sapate in faleza de pe malul raului. Flora din Parcul National Rusenski Lom cuprinde peste noua sute de specii de plante, iar fauna include numeroase tipuri de pasari si amfibieni, dintre care multe sunt protejate de lege, printre care Vulturul egiptean sau Barza neagra.

Manastirea rupestra Sf Constantin si Elena
TabereCuSuflet0307Manastirea rupestra Sf Constantin si ElenaĀ sau Marea Manastire de la Nisovo, se spune ca este cea mai mare manastire rupestra din Valea Lomului. A fost fondat Ć®n secolul XI de către părintele Paul, cunoscut pentru dragostea sa pentru pictura bisericeasca. A găzduit mulți pictori talentați, care au pictat manastirea, precum si lacasurile de cult din apropiere. De asemenea, călugării de aici au copiat cărți pe care le-au trimis apoi in cele patru colturi ale lumii, „spre gloria literaturii bulgare”. Se spune ca insuri țarul Ivan Asen al II-lea a vizitat personal mănăstirea și ia dat titlul ecleziastic de merit.
Astazi, din vechile fresce nu a ramas decat o cornisa cu modele geometrice, precum si partea de sus a unor icoane care, desi foarte degradate, ne incanta inca cu frumusetea lor!
O legenda spune ca aici a stat un calugar studios, pe nume Menden, care a copiat multe carti cu scrisul lui frumos. In jurul chiliei sale cresteau multe flori frumoase, dar cel mai mult iubea Garofitele albe de stanca. Batranul calugar le ingrijea cu dragoste, le uda in fiecare zi cu putina apa pe care o avea, si se minuna plin de dragoste cum infloresc semete, chiar si cand batea crivatul sau in zilele cu arsita. Intr-o zi, un vanator a venit sa vaneze la poalele manastirii. O sageata razleata a zburat si a strapuns inima batranului calugar, care a cazut chiar langa flori. In loc de apa, florileĀ au baut sangele ce se scurgea, iar sufletul bland al calugarului s-a mutat in flori.Ā  De atunci, Garofitele de stanca au devenit rosii si au capatat un miros de neuitat, iar localnicii numesc aceste flori „Zambetul Calugarului”!

Manastirea rupestra Nisovo mica
TabereCuSuflet0220Pe drumul ce duce de la Nisovo la Manastirea rupestra Sf Constantin si Elena, pe malul drept, se zareste o cavitate, la 15 m deasupra malului. EsteĀ Manastirea rupestra Nisovo mica!Ā Desi nu s-au mai pastrat picturile, manastirea este memorabila prin modul in care se poate urca la ea. Scarile s-au distrus de mult, iar singura cale de acces este pe un traseu scurt dar foarte frumos, de Via ferrata! Se intra printr-un horn ascuns intr doua lespezi de stanca unde se mai ghicesc vechile scari utilizate de calugari. La capatul hornului se face un traverseu de 4-5 m, apoi se urca pe un perete vertical de aproximativ 10 m, pana la o prispa unde reintalnim vechile trepte ale monahilor. Prispa urca in diagonala catre o incapere unde se mai vad urmele zidurilor de lemn si a scurgerii. Manastirea continua inspre sud, insa celelalte incaperi nu mai sunt accesibile.

Manastirea rupestra Belbernitsata
TabereCuSuflet0293Pe faleza de vis-a-vis de Manastirea Sf Constantin si Elena se afla o alta biserica rupestra numita Belbernitsata. Pentru a ajunge la ea, traversăm raul Mali Lom un pod din lemn, apoi mergem Ʈn diagonală spre sud. De-a lungul pantei gasim mai multe pietre funerare medievale. manastirea este formata din biserica Ʈn sine si din cateva chilii in care se mai vad paturile unde dormeau calugarii. Nu s-au pastrat fresce, insa merita tot efortul de a ajunge aici!

Cetatea Byala Stena
TabereCuSuflet0151Ruinele cetății Byala Stena (Peretele Alb) se află la 4 km nord-vest de satul Svalenik. Este o mică cetate romană tĆ¢rzie aflata la 163 metri deasupra nivelului mării, parte a sistemului de apărare al romanilor la sud de Dunare.Ā Cetatea a fost construiră Ć®n secolul al IV-lea pentru a controla drumul de pe valea raului Mali Lom. Este realizată din pietre cioplite, acoprite cu mortar. Are două porți (la est și la vest), iar grosimea peretelui variază Ć®ntre 1,9 și 3,6 metri. Cetatea are o formă neregulată, datorata terenului, si are o suparafața totală de 5000-6000 metri pătrați. Ǝn acest moment au fost descoperite numai peretele sudic și două dintre spațiile interioare ale cetății.
Ǝn regiune au fost descoprite diverse obiecte, instrumente din bronz, vĆ¢rfuri de lance, monede (de la Ć®mpăratul roman ConstantinI) și vase de ceramică.

Vezi prima parte a articolului despre Monumentele din Valea Lomului.

Iata cateva imagini de la Tura Velo din Canionul Mali Lom:

 

Foto: Tabere cu Suflet, Demi Tipa

23 de gĆ¢nduri despre „Monumente din Valea Lomului II

Lasă un comentariu