Monumente din Valea Lomului I

 

TabereCuSuflet.091La sud de Dunare, nu departe de Ruse, se afla Rezervatia Valea Lomului. Este un sistem de Canioane salbatice, pe care il putem parcurge pe jos sau cu bicicleta, si in care, de cum intram, pasim parca in alta lume! Aici, sapate in stanca, gasim Biserici rupestre, Monumente UNESCO, Cetati medievale, dar si Pesteri uriase si alte minunatii ale naturii!

Bisericile rupestre de la Ivanovo
TabereCuSuflet.091Complexul bisericilor rupestre de la Ivanovo face parte din patrimoniul Unesco. Se zice ca sunt peste 40 chili si biserici ce au fost locuite de catre calugari isihasti intre secolele XIII-XVII.  Cea mai bine pastrata este biserica Fecioarei Maria. Sapata in stanca la peste 30 m inaltime, detine o valoare culturala si istorica deosebita datorita picturilor murale. Pictori talentati au pictat peretii de stanca in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale. In turele noastre cu bicicletele vizitam aceasta bicerica, precum si alte 5 aflate pe malul opus: Capela Sf.Arhanghel Mihail, „Biserica ingropata”, „Baptiseriul”, Capela „Gaura lui Dumnezeu” si Biserica Sf.Teodor.

Manastirea Basarbovo
TabereCuSuflet0001Manastirea rupestra de langa Basarbovo este sapata in stancile de pe malul Lomului, fiind singura manastire rupestra din Bulgaria in care se slujeste. Primele marturii istorice despre manastire dateaza din sec. XIII, de pe vremea Sf. Dumitru Basarabov, ale carui moaste se gasesc in catedrala patriarhala din Bucuresti.

Cetatea Cerven
TabereCuSuflet.032Cervenul este unul dintre cele mai importante orase medievale din sec. XIV din Bulgaria de Nord-Est. A fost inaltat pe un promotoriu, deasupra Canionului Lomul Negru. Pana in zile noastre s-au pastrat ruinele orasului din afara cetatii si ale zidurilor cetatii, ruinele palatului domnesc, ale bisericii mitropolitane, iar pe strada principala – ruinele unor case. Orasul a avut 11 biserici, iar in jurul lui existau o multime de manastiri. S-a pastrat turnul de paza cu o inaltime de 12 metri.

Rezervatia Naturala Rusenski Lom
IvanovoRezervatia Naturala cuprinde stancariile si zona limitrofa din arealurile raurilor Lomul Alb, Lomul Negru, Micul Lom si Rusesnski Lom. Se intinde pe aproximativ trei mii patru sute de hectare si este o zona protejata inca din anul 1970. Aici se gaseasc numeroase terase, pesteri si alte formatiuni carstice. Flora din Parcul National Rusenski Lom cuprinde peste noua sute de specii de plante, iar fauna include numeroase tipuri de amfibieni, dintre care cinci sunt protejate de lege. Reptile, pesti, melci, precum si saizeci si sase de tipuri de mamifere – toate se gasesc in superbul obiectiv turistic. Pasarile sunt cei mai importanti localnici de aici: peste o suta nouazeci de tipuri de pasari isi duc viata aici.

Foto: Tabere cu Suflet

31 de gânduri despre „Monumente din Valea Lomului I

Lasă un comentariu